Azja CO GDZIE ZA ILE Wietnam

Jedzenie w Wietnamie – dania, które trzeba spróbować

Ani razu nie jedliśmy w Wietnamie mieszkanki mięsa i warzyw zatopionych w galaretowatym sosie. O słodkiej surówce z białek kapusty nawet nie wspomnimy. Wniosek? Dania, które znamy z odrapanych bud serwujących tanie, gorące obiady w rzeczywistości nie mają zbyt wiele wspólnego z prawdziwą kuchnią wietnamską.

W Wietnamie spróbowaliśmy naprawdę wielu dań, które z chęcią do teleportowalibyśmy do Polski. Co więcej, kuchnia wietnamska smakowała nam znacznie bardziej niż kuchnia chińska! A dlaczego? Przekonajcie się sami. Oto kilka przysmaków, które w Wietnamie TRZEBA spróbować.

1.Cao lầu

Regionalne danie z okolic Hoi An. Połączenie makaronu, wieprzowiny, zieleniny i smażonych, chrupiących kawałków ciasta. Wszystko przykryte aromatycznym mięsnym sosem.

do kupienia np. 391 Cua Dai Street, Hoi An, Wietnam

Cena: 30 tys. 

2.Kawa po wietnamsku

Jeśli lubisz kawę, to dobrze trafiłeś. Na każdy kroku w Wietnamie natrafisz na kawiarnie i rozstawione przed nią plastykowe krzesła, gdzie lokalni mieszkańcy sączą ze szklanek z grubego szkła przepyszną małą czarną. W Wietnamie kawę pije się najczęściej na zimno, z dodatkiem sporej ilości słodkiego, skondensowanego mleka. Czasami do kawy dostaje się gratis zmrożoną, jaśminową herbatę.

Cena kawy:  10 tys. – 25 tys. 

3.Egg coffee

Specjalna wersja kawy serwowana głównie w Hanoi. Egg Coffee to połączenie mocnej, kawowej esencji przykrytej sporą warstwą ubitego na sztywno jajka. Taki trochę kogel-mogel dla dorosłych.

do kupienia np. Giang Cafe No.39 Nguyen Huu Huan, Hoan Kiem District, Hanoi 100000

Cena: 25 tys-35 tys.

4.Bun cha

To tym daniem delektował się Barack Obama w czasie swojej krótkiej wizyty w Hanoi. Typowy przysmak ze stolicy Wietnamu. Połączenie makaronu ryżowego (bun) z grillowanymi kotletami z wieprzowiny (cha). Danie podaje się często z mieszanką lokalnych ziół.

do kupienia np. Bun Cha Huong Lien, 24 Le Van Huu, Hanoi 10000, Wietnam

Cena: 35 tys. – 40 tys.

Grillowany wieprzowy hamburger w aromatycznym rosole. Nic dziwnego, że Barack był zachwycony!

Grillowany wieprzowy hamburger w aromatycznym rosole. Nic dziwnego, że Barack był zachwycony!

5.Bánh mì

Wietnamska kanapka. Smaczna pamiątka po Francuzach. Chrupiąca bagietka z nadzieniem w postaci: jajka sadzonego i warzyw (kolendra, ogórek) lub pasztetu i różnego rodzaju mięs. Do środka kanapki wlewany jest sos sojowy.  Typowa przekąska serwowana na terenie całego Wietnamu.

Cały Wietnam + np. 88 Thai Phien, Hoi An, Wietnam

Cena: 10 tys (z jajkiem)-30 tys.

6.Zupa Phở

Cytując wiarygodne źródło. „Nazwa phở, w ścisłym znaczeniu, odnosi się do makaronu otrzymywanego w wyniku krojenia cienkich płatów ciasta ryżowego na długie wstążki”. Połączenie gorącego rosołu, makaronu ryżowego i różnych dodatków. Dwie najpopularniejsze odmiany zupy to: phở bò (z wołowiną) i phở gà (z mięsem kurczaka). Danie jedzone w Wietnamie od wczesnych godzin porannych.

Cały Wietnam

Cena: od 15 tys.

7.Gỏi cuốn (Sajgonki na zimno)

Wietnamskie sajgonki na zimno. Warzywa, krewetki albo wieprzowina owinięte w papier ryżowy. Serwowane z krewetkowym sosem z dodatkiem chilli.

Cena: 6 tys.-10 tys. za sztukę

Jeść sajgonki w Sajgonie, to jak wpisać google w google!

8.Chả giò (smażone sajgonki)

Wietnamskie sajgonki na ciepło. Mięso mielone, grzyby i siekana marchewka owinięte w papier ryżowy. Danie smażone na głębokim tłuszczu.

np. 139 Đường Đề Thám, Cô Giang, Quận 1, Hồ Chí Minh

Cena: od 8 tys. 

9.Bánh xèo

Chrupiący wietnamski naleśnik z mąki ryżowej, smażony na głębokim tłuszczu. W środku naleśnika znajdują się kiełki, mięso mielone, jajko sadzone i zioła. Danie podawane z ostrym, paprykowym sosem.

Cena: 25 tys. -45 tys.

10.Chè

Wietnamski deser, często podawany w formie puddingu. Słodka mieszanka: galaretek, czerwonej fasoli, suszonych owoców i mleka kokosowego. Sprzedawany prosto na ulicy z przezroczystych miseczek.

Cena: 15 tys. 

11.Nước chắm

Wietnamski sos. Połączenie smaków: słodkich, ostrych i kwaśnych. Typowy dodatek do wielu dań.

12.Smażone tofu

Dwie porcje smażonego tofu rybnym sosem. Cena za porcję 20 tys. dongów.

Dwie porcje smażonego tofu z rybnym sosem. Cena za porcję: 20 tys. dongów.

Smażone tofu podawane z makaronem ryżowym, mieszanką świeżych ziół i sosem rybnym. Pyszna wegetariańska alternatywa dla licznych mięsnych wietnamskich przysmaków.

np. 55 Ngõ Phát Lộc, Hàng Buồm, Hoàn Kiếm, Hàng Bạc Hoàn Kiếm Hà Nội,

Cena: 20 tys.za porcję

13. Sok z trzciny cukrowej

Nie ma lepszego napoju na wietnamskie upały niż świeżo wyciskany sok z trzciny cukrowej. Przygotowywany tuż przed podaniem skutecznie zaspokaja pragnienie zziajanych turystów. Podawany z dużą ilością lodu nawadnia cały organizm. Wietnamczycy wierzą, że sok ten ma zbawienny wpływ na potencję i pomaga kobietom w czasie ciąży. Do sprawdzenia. 😉

Cena: 10 tys. mały, 20 tys. duży

14. Com/Ryż w Hue

Com, czyli wegetariańska potrawa za 1.50 zł.

Com, czyli wegetariańska potrawa za 1.50 zł.

Potrawa nazywa się po prostu „Ryżem”, ale pod tą nazwą kryje się coś znacznie bardziej wyszukanego. Połączenie ryżu, smażonego tofu, warzyw, małej zupki i zieleniny. Wszystko za niewiarygodną cenę 10 tys. dongów.

Hue: Thanh Lieu Vegetarian Restaurant 50 Nguyen Cong Tru,

Cena: 10 tys. 

15. Bun Ca

Bun Ca za 30 tys. dongów.

Spora porcja gorącego rosołu z dodatkiem makaronu, zieleniny, czosnku i smażonej ryby. Idealne połączenie smaków ostrych, słodkich i słonych. Doprawiona sokiem z limonki nie ma sobie równych!

Hanoi,  56 Hàng Chiếu, Đồng Xuân

Cena 30 tys. 

Na koniec krótka ściąga. Zakuć, zapamiętać:

 

  • Bánh Mì – Bagieta z dodatkami
  • – Kurczak
  •  – Wołowina
  • – Ryba
  • Heo – Świnia
  • Tôm – Krewetki
  • Bún – Makaron ryżowy
  • Gỏi– Sałata
  • Cơm – Ryż

 

SMACZNEGO!

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply