Ani razu nie jedliśmy w Wietnamie mieszkanki mięsa i warzyw zatopionych w galaretowatym sosie. O słodkiej surówce z białek kapusty nawet nie wspomnimy. Wniosek? Dania, które znamy z odrapanych bud serwujących tanie, gorące obiady w rzeczywistości nie mają zbyt wiele wspólnego z prawdziwą kuchnią wietnamską.
W Wietnamie spróbowaliśmy naprawdę wielu dań, które z chęcią do teleportowalibyśmy do Polski. Co więcej, kuchnia wietnamska smakowała nam znacznie bardziej niż kuchnia chińska! A dlaczego? Przekonajcie się sami. Oto kilka przysmaków, które w Wietnamie TRZEBA spróbować.
1.Cao lầu
Regionalne danie z okolic Hoi An. Połączenie makaronu, wieprzowiny, zieleniny i smażonych, chrupiących kawałków ciasta. Wszystko przykryte aromatycznym mięsnym sosem.
do kupienia np. 391 Cua Dai Street, Hoi An, Wietnam
Cena: 30 tys.
2.Kawa po wietnamsku
Jeśli lubisz kawę, to dobrze trafiłeś. Na każdy kroku w Wietnamie natrafisz na kawiarnie i rozstawione przed nią plastykowe krzesła, gdzie lokalni mieszkańcy sączą ze szklanek z grubego szkła przepyszną małą czarną. W Wietnamie kawę pije się najczęściej na zimno, z dodatkiem sporej ilości słodkiego, skondensowanego mleka. Czasami do kawy dostaje się gratis zmrożoną, jaśminową herbatę.
Cena kawy: 10 tys. – 25 tys.
3.Egg coffee
Specjalna wersja kawy serwowana głównie w Hanoi. Egg Coffee to połączenie mocnej, kawowej esencji przykrytej sporą warstwą ubitego na sztywno jajka. Taki trochę kogel-mogel dla dorosłych.
do kupienia np. Giang Cafe No.39 Nguyen Huu Huan, Hoan Kiem District, Hanoi 100000
Cena: 25 tys-35 tys.
4.Bun cha
To tym daniem delektował się Barack Obama w czasie swojej krótkiej wizyty w Hanoi. Typowy przysmak ze stolicy Wietnamu. Połączenie makaronu ryżowego (bun) z grillowanymi kotletami z wieprzowiny (cha). Danie podaje się często z mieszanką lokalnych ziół.
do kupienia np. Bun Cha Huong Lien, 24 Le Van Huu, Hanoi 10000, Wietnam
Cena: 35 tys. – 40 tys.
5.Bánh mì
Wietnamska kanapka. Smaczna pamiątka po Francuzach. Chrupiąca bagietka z nadzieniem w postaci: jajka sadzonego i warzyw (kolendra, ogórek) lub pasztetu i różnego rodzaju mięs. Do środka kanapki wlewany jest sos sojowy. Typowa przekąska serwowana na terenie całego Wietnamu.
Cały Wietnam + np. 88 Thai Phien, Hoi An, Wietnam
Cena: 10 tys (z jajkiem)-30 tys.
6.Zupa Phở
Cytując wiarygodne źródło. „Nazwa phở, w ścisłym znaczeniu, odnosi się do makaronu otrzymywanego w wyniku krojenia cienkich płatów ciasta ryżowego na długie wstążki”. Połączenie gorącego rosołu, makaronu ryżowego i różnych dodatków. Dwie najpopularniejsze odmiany zupy to: phở bò (z wołowiną) i phở gà (z mięsem kurczaka). Danie jedzone w Wietnamie od wczesnych godzin porannych.
Cały Wietnam
Cena: od 15 tys.
7.Gỏi cuốn (Sajgonki na zimno)
Wietnamskie sajgonki na zimno. Warzywa, krewetki albo wieprzowina owinięte w papier ryżowy. Serwowane z krewetkowym sosem z dodatkiem chilli.
Cena: 6 tys.-10 tys. za sztukę
8.Chả giò (smażone sajgonki)
Wietnamskie sajgonki na ciepło. Mięso mielone, grzyby i siekana marchewka owinięte w papier ryżowy. Danie smażone na głębokim tłuszczu.
np. 139 Đường Đề Thám, Cô Giang, Quận 1, Hồ Chí Minh
Cena: od 8 tys.
9.Bánh xèo
Chrupiący wietnamski naleśnik z mąki ryżowej, smażony na głębokim tłuszczu. W środku naleśnika znajdują się kiełki, mięso mielone, jajko sadzone i zioła. Danie podawane z ostrym, paprykowym sosem.
Cena: 25 tys. -45 tys.
10.Chè
Wietnamski deser, często podawany w formie puddingu. Słodka mieszanka: galaretek, czerwonej fasoli, suszonych owoców i mleka kokosowego. Sprzedawany prosto na ulicy z przezroczystych miseczek.
Cena: 15 tys.
11.Nước chắm
Wietnamski sos. Połączenie smaków: słodkich, ostrych i kwaśnych. Typowy dodatek do wielu dań.
12.Smażone tofu
Smażone tofu podawane z makaronem ryżowym, mieszanką świeżych ziół i sosem rybnym. Pyszna wegetariańska alternatywa dla licznych mięsnych wietnamskich przysmaków.
np. 55 Ngõ Phát Lộc, Hàng Buồm, Hoàn Kiếm, Hàng Bạc Hoàn Kiếm Hà Nội,
Cena: 20 tys.za porcję
13. Sok z trzciny cukrowej
Nie ma lepszego napoju na wietnamskie upały niż świeżo wyciskany sok z trzciny cukrowej. Przygotowywany tuż przed podaniem skutecznie zaspokaja pragnienie zziajanych turystów. Podawany z dużą ilością lodu nawadnia cały organizm. Wietnamczycy wierzą, że sok ten ma zbawienny wpływ na potencję i pomaga kobietom w czasie ciąży. Do sprawdzenia. 😉
Cena: 10 tys. mały, 20 tys. duży
14. Com/Ryż w Hue
Potrawa nazywa się po prostu „Ryżem”, ale pod tą nazwą kryje się coś znacznie bardziej wyszukanego. Połączenie ryżu, smażonego tofu, warzyw, małej zupki i zieleniny. Wszystko za niewiarygodną cenę 10 tys. dongów.
Hue: Thanh Lieu Vegetarian Restaurant 50 Nguyen Cong Tru,
Cena: 10 tys.
15. Bun Ca
Spora porcja gorącego rosołu z dodatkiem makaronu, zieleniny, czosnku i smażonej ryby. Idealne połączenie smaków ostrych, słodkich i słonych. Doprawiona sokiem z limonki nie ma sobie równych!
Hanoi, 56 Hàng Chiếu, Đồng Xuân
Cena 30 tys.
Na koniec krótka ściąga. Zakuć, zapamiętać:
- Bánh Mì – Bagieta z dodatkami
- Gà – Kurczak
- Bò – Wołowina
- Cá – Ryba
- Heo – Świnia
- Tôm – Krewetki
- Bún – Makaron ryżowy
- Gỏi– Sałata
- Cơm – Ryż
SMACZNEGO!
No Comments